we love glass

Meer transparantie in uw toekomst... Dat is onze toewijding

Vitroplena

ofwel vrij vertaald uit het Latijn: 'volledig in glas' is een studiebureau dat zich specialiseert in expertise, ontwerp, berekening en realisatie van architecturale glastoepassingen. Als spin-off van de Universiteit Gent werd Vitroplena opgericht door dr. ir. Kenny Martens, in navolging van zijn doctoraat over constructieve glazen balksystemen. Vitroplena is een dynamisch, flexibel en betrouwbaar studiebureau die door middel van innovatie, sterke kennis van materialen en aanzienlijke rekenkracht de constructies van morgen realiseert. 

Constructief glazen liggersysteem

Binnen Vitroplena werd een innovatief, inmiddels gepatenteerd, glazen liggersysteem ontwikkeld die toelaat grootschalige glazen ondersteuningsystemen te bouwen voor vloeren, daken, façades, etc. Het systeem werd ontwikkeld met het oog op constructieve veiligheid en robuustheid terwijl de transparantie en het continue zicht van het balksysteem gemaximaliseerd wordt. Typisch wordt het systeem opgebouwd uit prefab glazen liggermodules die worden verbonden op de werf door middel van een innovatieve methodiek. 

Een doorzichtige vloer op kantoor

Het systeem werd voor het eerst voorgesteld als één van de winnende business cases op Techboost 2017, een evenement van de faculteit ingenieurswetenschappen en architectuur van Universiteit Gent. Een mock-up van een transparante kantoorvloer, ondersteund door het liggersysteem, werd tentoongesteld en overmatig getest door het verwonderde publiek. Momenteel wordt de vloerplaat tentoongesteld op de eerste verdieping van de vakgroep bouwkundige constructies van de Universiteit Gent. Hiernaast ziet u de vloerplaat, getest door Kenny Martens (centraal), zijn twee promotoren: prof. Jan Belis (links) en prof. Robby Caspeele (centraal-rechts), en twee collega's: Bert Van Lancker (centraal-links) en Wouter Botte (rechts).  

Gevorderde numerieke analyse voor een optimaal ontwerp

Bij Vitroplena wordt, waar nodig, het ontwerp ondersteund door middel van vergevorderde en diepgaande numerieke analyse waarin het materiaalgedrag zo goed mogelijk wordt benaderd. Een van onze specialiteiten is het innovatief modelleren van glasbreuk, nuttig voor het analyseren van het post-breuk gedrag - en dus de (constructieve) veiligheid - van glazen of beglaasde elementen. Het filmpje hiernaast toont een simulatie van het breukgedrag en vervorming van een glazen ligger met twee overspanningen, belast in verticale richting. Bij toenemende belasting ontstaan er glasbreuken (rood) die groeien en uitbreiden, terwijl de vervorming toeneemt.

Deze simulatie presenteert het numeriek model van het hierboven vermelde glazen liggersysteem. Hiermee kan de capaciteit van het systeem worden gevalideerd en kan het ontwerp verder verfijnd worden. Het geeft ook perfect het gewenste gedrag en de significante veiligheid van het liggersysteem weer:

Het ontstaan van glasbreuken leidt niet tot het falen van de constructie. De balk blijft zijn dragende functie behouden en de belasting kan zelfs nog verder worden opgevoerd!

Beproeven van constructief glas of beglaasde constructies

Bij Vitroplena kan u ook terecht voor het testen van constructief glas of beglaasde constructies. Dit kan in labo-omgeving doorgaan bij ons aangesloten labo aan de UGent, ofwel op de werf.

In dit filmpje ziet u de uitvoering van een dynamische, zachte slagproef die frequent wordt uitgevoerd op beglaasde balustrades. De proef simuleert de impact van een persoon op de beglazing. Een slinger met een impactlichaam (conform de eurocode) wordt vanaf een vooraf bepaalde valhoogte (hier 300 mm) op de beglazing losgelaten. De beglazing voldoet aan de vereisten gezien het paneel in de sponningen blijft zitten, niet breekt en er dus geen gevaarlijke glasschilfers in het rond vliegen.